În zilele de 10 și 11 august 2021, au avut loc, la Târgoviște, sub coordonarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, ceremoniile dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, la care au participat numeroși pelerini din istorica Cetate de Scaun munteană din întreaga Eparhie și din țară, precum și autorităţi publice locale și naționale.
Sărbătoarea a fost deschisă, marți, 10 august, de Pelerinajul Tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, ce a fost însoțit de racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon de la Catedrala din Târgoviște, prin centrul istoric al orașului și până la Mânăstirea Stelea, unde a fost oficiată slujba Vecerniei Sfântului. Cu acest prilej, Mitropolitul Nifon a premiat Comitetul de tineri al Parohiei Sf. Ioan din Găești, care a obținut locul I la etapa eparhială a Concursului național catehetic, organizat de Patriarhia Română.
A doua zi, miercuri, 11 august, încă de la primele ore ale dimineții, numeroși credincioși au venit în curtea Mânăstirii Stelea pentru a lua parte la Sfânta Liturghie, ce a fost oficiată de către Înaltpreasfinția Sa, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Mitropolitul Nifon a aprofundat importanța spirituală, pastoral-misionară și culturală a Sfântului Ierarh Nifon, ocrotitorul Eparhiei noastre, cel ce a înnoit din temelii viața bisericească de la începutul secolului al XVI-lea în Muntenia, a îndemnat la utilizarea tiparului în misiunea Bisericii și a fost primul sfânt canonizat de pe teritoriul țării noastre.
Înaltul Ierarh a lansat volumele, tipărite cu acest prilej de către Editura Eparhiei noastre, intitulate: Sfântul Ianache Văcărescu – mărturisitor al credinței străbune dimpreună cu Sfinții Martiri Brâncoveni, Voievodul Radu cel Mare – sprijinitor al Ortodoxiei, promotor al culturii și al tiparului și Voievodul Mihai Viteazul – apărător și mărturisitor al credinței strămoșești, precum și broșurile misionare, intitulate: Sfânta Liturghie – centrul vieții pastoral-misionare ortodoxe și Înaintașii noștri – modele de viață și de credință. Pomenirea celor adormiți – datorie spirituală și familială.
Chiriarhul nostru a oferit, apoi, “Diploma de Excelenţă Sfântul Ierarh Nifon” și daruri, celor 12 elevi din Eparhia noastră care au obţinut media generală 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, anul acesta.
Pe tot parcursul Sfintei Liturghii, credincioșii s-au închinat la Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Nifon și vor continua până seara, târziu, când acestea vor fi readuse în Catedrala Eparhială.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI