„Născut din dorul arborilor, din chemări de izvoare, din deschiderea lunii în flori de nufăr, din boarea de aur magic a Moldovei, Eminescu e numele unei țări și al unui neam.
El a dat limbii române ființă și destin de nemurire, înnobilând-o cu lumină de geniu, cu trestii pline de cântec, cu vis fericit, cu dezmierdări de aprilie, cu mare sub fereastră.
Noi suntem patima clădită pe cuvintele lui, și fiecare cuvânt al lui e o vatră de jăratec, lângă care se-îngână povești și doine, ghicitori, eresuri.
Eminescu este fulgerul rotund al României trecând prin glasul vechilor păduri, e partea cea mai înalță a istoriei. Cu el începe și urcă munții lumii credința noastră în pământul ce-l iubim.
El a sădit eternitatea cu tei și plopi, cu seri încărcate de liniște lungă, ne-a împodobit dragostea cu șoapte, ce fac stelele să coboare vrăjite până în dreptul tâmplelor, și ne-a schimbat gândurile în pasăre care bea luna și se leagănă mereu numai în pânze de apă vie.” – Fănuș Neagu
Flori și zâmbete desprinse parcă din poeziile eminesciene au rezonat astăzi, 15 ianuarie 2025, la bustul poetului Mihai Eminescu din Parcul Orășenesc Titu, unde a avut loc evenimentul dedicat Zilei Culturii Naționale, dar și poetului nepereche al neamului românesc, Mihai Eminescu, organizat cu sprijinul Administrației Locale și Consiliului Local Titu, de către Biblioteca Orășenească Titu și Casa de Cultură Titu, într-un parteneriat cu Liceul Tehnologic „Goga Ionescu”, Liceul Teoretic „Iancu C. Vissarion”, Școala Gimnazială Nr. 2 Titu Târg și Școala Gimnazială „Pictor Nicolae Grigorescu”.
În deschidere, a fost intonat Imnul de Stat al României, urmat de slujba de binecuvântare dedicată Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 175 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, săvârșită de un sobor de preoți ai parohiilor de pe raza orașului Titu, coordonați de preotul protopop Ionel Pațanghel.
Au fost aduse alocuțiuni de către doamna profesoară Doina Vișinescu și domnul profesor și scriitor Mircea Drăgănescu, urmate de recitaluri poetice din partea domnilor scriitori locali: Dimitrie-Sorin Pană, Liviu Pană, pictor Ion Burhan, și a elevilor scriitori: Ștefan Mateescu și Gabriel Șerban, închinate poetului Mihai Eminescu.
Evenimentului s-au alăturat: domnul director Marcel Danțiș de la Școala Gimnazială „Pictor Nicolae Grigorescu” – consilier local, doamna profesoară Cornelia Mărculescu – director adjunct la Școala Gimnazială „Pictor Nicolae Grigorescu”, domnul Valerică Simion – consilier local, cadre didactice precum doamna profesoară Georgiana Vlăsceanu de la Liceul Tehnologic „Goga Ionescu”, doamnele profesoare Gabriela Chițu și Valentina Bucur de la Școala Gimnazială Nr. 2 Titu Târg, domnul profesor Daniel Stoian de la Liceul Teoretic „Iancu C. Vissarion”, doamna profesoară Mădălina Cosac-Vișan de la Școala Gimnazială „Pictor Nicolae Grigorescu”, reprezentanți ai Casei de Cultură: doamna Irinel Dincă, doamna Gheorghița Sandu și domnul Mihai Florescu, preoți, elevi ai școlilor și liceelor mai sus menționate, cetățeni ai orașului, care au adus un omagiu marelui poet al neamului românesc.
Activitatea s-a finalizat cu depuneri de flori, în cinstea celui care a pus în vers valoarea a tot ceea ce avem mai frumos, românesc: țară, neam, grai străbun.
Mulțumim tuturor pentru participare!
La mulți ani de Ziua Culturii Naționale!
Bibliotecar,
Grigorescu Nicoleta Liliana


