Testele de salivă nu sunt obligatorii în școli. Sorin Cîmpeanu: „Testarea nu este obligatorie,,

„Testarea nu este obligativitate, dar îmi place să cred că înţelegem cu toţii că testarea pe bază de salivă, dincolo de faptul că a fost solicitată în egală măsură de elevi, părinţi şi profesori, este o modalitate prin care putem contribui la siguranţa sanitară în şcoli”, a explicat ministrul. Prin ordinul comun cu Ministerul Sănătății care urmează să fie semnat, testele vor putea fi administrate și la domiciliu, decizia aparținând fiecărei unități de învățământ în parte. „Testarea nemaifiind obligatorie, nemaifiind obligatoriu de administrat de către cadrele didactice, probabil că va exista o repoziţionare.

Nu este obligatorie. Dacă în şcoala respectivă cadrele didactice se exprimă în vederea organizării procesului de testare în şcoală înseamnă că este dorinţa lor, nu este o obligaţie.

Dacă nu fac acest lucru, elevii vor avea testele şi vor putea fi utilizate la domiciliu sub supravegherea părinţilor sau reprezentanţilor legali”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

În cazul în care testele se vor administra la domiciliu, ministrul a făcut apel la responsabilitatea părinților în a declara corect rezulatele. „Fac un apel la responsabilitatea părinţilor pentru a comunica în timp şi corect rezultatele acestor teste, în beneficiul sănătăţii propriilor copii”, a declarat Cîmpeanu. Ministerele Educației și Sănătății urmează să emită un ordin comun prin care toți elevii din localitățile cu rată de infectare sub 3 la mie vor merge de luni la școală, indiferent de rata de vaccinare a profesorilor. În viitorul ordin comun vor fi introduse și prevederile privind modul în care elevii vor putea fi testați în școli.

Folosirea în şcoli a testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV2 efectuate din probă de salivă a fost aprobată, pe 8 octombrie anul acesta, printr-o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Rezultatele testelor nu sunt recunoscute de către Direcţiile de Sănătate Publică, fiind nevoie de o confirmare a infecției printr-un test rapid antigen sau unul RT-PCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *