DÂMBOVIȚA:Obiceiuri de nuntă la Tărtășești

Obiceiuri de nunta la Tartasesti

Nunta se incepea sambata si tinea pana lunea.
Cu o saptamana inainte de nunta, din rudele mirilor, plecau prin sat, cu o butelcuta de vin si una de tuica, pe la localnici, dandu-le sa guste din cele doua bauturi ( Chiar daca la poarta erau mai multe persoane, acestia, dadeau doar celor invitati sa guste.), astazi, traditia s-a schimbat, mireasa serveste ea personal invitatii care sunt in drumul sau, spre locul in care ,,joaca apa’’.


Se joaca ,,Nuneasca’’, sau “Hora Miresei”. Mirele si nasul primesc de la mireasa cate un servet frumos, pe care il pun dupa gat. Apoi ,,nunta” se muta la biserica, unde se face cununia religioasa.
Cum mireasa se suia in caruta, nasa frangea o paine in patru, deasupra capului ei. Se zicea ca sa fie “bună ca pâinea”. Lautarii, ca s-o faca pe mireasa sa planga, cantau: „Busuioc verde de masă, Rămâi, maică, sănătoasă, Că eu mă duc să-mi fac casă! Busuioc verde, stufos, Te las tată, sănătos; Eu mă duc să-mi fac un rost…’’
In biserica, in timp ce se ocolea si se canta “Isaia Dănţuieşte”, se aruncau bomboane peste noua pereche, iar tineretul le adunau si le mancau, zicand ca se casatoresc repede.

sursa: facebook Tărtășești Istorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *